Saturday, December 31, 2011

Preloved nursing muslimah dresses in another blog


I just set up another blog just to let go some of my jubah/long dress (most of them are suitable for nursing moms) and tudungs for a low price. Check them out http://jilbabswapper.blogspot.com/.

In the future maybe this blog can be used to swap/barter trade muslimah dresses! (Hence the name jilbabswapper)

Friday, December 16, 2011

web 3D models

The first that I know was Google Earth. Then there is Google Body Browser, unfortunately it's no longer running. But there are other cool sites too, have a look at 
http://www.biodigitalhuman.com/ - take time to load the first time, but it's worth it!

Best news is, both human anatomy 3D visualizers do not require installation, thy run completely in our browser!

Thursday, October 13, 2011

quran on web


sources of many quran projects:
  • http://quran.com/ hosts a few brilliant web Quran projects as well as a collection of ahadeeth
  • http://www.versebyversequran.com is a collection of MP3 recitations we can download by verse or by page
  • http://tanzil.net hosts quranic texts readable across platforms, in a variety of fonts and style (test here if you can read one without tasykeel). Here we can search for a particular root word (e.g. kataba) without having to type arabic.
  • quran verses app in fb also provides similar function to tanzil.net.

to read:

hifz tool

tracking tool

writing tool - for those without Arabic support in Windows, some requires installation of Quran fonts
To study 'ulum al-quran online

Offline tool (no need for Internet after installation)






Tuesday, August 2, 2011

Congratulations Asma' for making it on the first Ramadhan!



Alhamdulillah Asma' impressed us yesterday (1 Ramadhan 1432H) by fasting successfully! This was the first time she fast and her age currently is 5 month 9 months, but she really made it!

Thanks to her Kindergarten teachers (TKB) for giving lots of information regarding soum and Ramadhan and motivate the children towards it.

Asma' told us about a sketch drama made by the teachers on the topic of sahur and breaking fast. Only she forgot to tell us about the ´Ramadhan bank´ project where children are encouraged to donate a small amount of their pocket money into a tabung. (These were part of the childrens' annual activity - Hari Sambutan Ramadhan, on the last Friday before Ramadhan)

Today I want to print a few things for the children related to Ramadhan. Hopefully I can successfully implement them. Here are the links
http://alimkidsbookshop.com/pages/FREE-Download%3A-RAMADHAN-CHARTS.html
http://www.mini-mumin.com/RK.html
http://amuslimchildisborn.blogspot.com/
http://www.ummannuman.com/freebies.html 

 
 
 

Sunday, July 24, 2011

Thursday, July 21, 2011

Bandung trip

This post is moved to my travelling blog notakelana.blogspot.com

Monday, July 4, 2011

Macam2 link





Friday, July 1, 2011

Menghafal Al-Qur'an Mudah Semudah mengingat Allah

Taken from a note in FB page of RENUNGAN & DAKWAH ISLAM

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

13 Teknik Mudah Menghafal Al Qur'an:
  1. Niat Ikhlas
  2. Memilih waktu dan Tempat
  3. Satu Mushaf
  4. Tahsin sebelum menghafal
  5. merasakan keagungan Al-Qur'an
  6. menghafal secara teratur
  7. Menghafal secara tartil
  8. Memperhatikan tulisan ayat saat menghafal
  9. Teliti ayat mutasyabih
  10. Mencari Ustadz
  11. Motivasi & disiplin
  12. mengamalkan al-Qur'an
  13. Berdo'a
Beberapa metode yang lazim dipakai oleh para penghafal al-Qur'an :
1.Metode Fahmul Mahfuzh , sebelum ayat-ayat itu dihafal penghafal dianjurkan untuk memahami makna setiap ayat.
2.Metode Tikrotul Mahfuzh, penghafal mengulang-ulang ayat yang dihafal sebanyak-banyaknya.
   Cara ini biasanya sangat cocok bg yang mempunyai daya ingat lemah krn tdk memerlukan pemikiran yg berat.Penghafal biasanya lebih terkuras suaranya.

3.Metode Kitabul Mahfuzh, penghafal menulis ayat-ayat yang dihafal diatas sebuah kertas.Bagi yang cocok dengan metode ini biasanya, ayat-ayat itu akan tergambar dalam ingatannya.
4.Metode Istimi'atul mahfuzh, Penghafal diperdengarkan ayat-ayat yang akan dihafal scr berulang-ulang sampai dapat mengucapkannya sendiri tanpa melihat mushaf. fungsi mushaf hanya sbg pengingat jik terjadi kelupaan.

Beberapa Hal yang membantu mempermudah menghafal:
  • Memilih waktu yg tepat, selesai subuh pada waktu ini fikiran masih bersih
  • Memulai dari juz 29 atau 30 dgn harapan seseoang penghafal motivasinya dapat ditumbuhkan untuk menghafal terus. Pada juz ini ayat2nya pendek dan mudah diucapkan.
  • Menggunakan Mushaf pojok (mushaf yg setiap hlmannya ditutup dengan akhir ayat).
MENJAGA HAFALAN
Merupakan ciri khas bahwa Al-Qur'an dihafal dan mudah menguap dari ingatan.
"Dan sungguh telah Kami mudahkan al-Qur'an itu menghafalnya, maka adakah orang yang mengambil pelajaran?" (QS>54:17)
 Bersabda Rasulullah SAW: "Jagalah Al-Qur'an itu (dengan banyak membaca) demi llah Al-Qur'an itu lebih cepat hilangnya daripada onta dalam ikatannya." (Muttafaqun alaihi)

Suatu hafalan tidak mungkin menjadi milik bibir kita (Tharusokh), artinya mudah diucapkan kapan saja, kecuali dgn memperbanyak membacanya dalam waktu yg relatif lama.

"Apabila penghafal Al-Qur'an itu membacanya pada siang dan malam ia akan dapat mengingatnya, dan apabila tidak membacanya ia akan melupakannya." (HR.AN-Nasai)

Kisah sahabat Ali ra. dapat dijadikan pelajaran para pendekar Al-Qur'an setiap zaman. Suatu ketika Ali merasakan keterlambatan dalam menghafal, kemudian Rasulullah SAW mengajarkan do'a:
"Ya Allah kasihanilah aku untuk meninggalkan maksiat kepada-MU selama hayat dikandung badan. Kasihanilah aku dari mengerjakan sesuatu yang tidak berguna. karuniailah aku pandangan yang bagus terhadap sesuatu yang Engkau ridhoi. Ya Allah Dzat Pencipta langit dan bumi, Dzat Yang Maha tinggi Maha Mulia dan Maha Perkasa, aku memohon kepada-MU, wahai Dzat yang Maha Kasih sayang, dengan KebesaranMU dan Cahaya-MU kiranya memantapkan hatiku untuk menghafal kitabMu sebagaimana Engkau telah mengajariku. Berilah anugrah kepadaku untuk membacanya sesuai dengan yang Engkau ridhoi. aku memohon kepada-MU kiranya Engkau menyinari pandanganku dengan kitab-MU, melancarkan lidahku dalam membacanya, membukakan hatiku dalam memahaminya dan dengannya  lapangkanlah hatiku dalam memahaminya dengannya lapangkanlah dadaku. Segerakan badanku dalam mengamalkannya, teguhkan kemauanku dalam memahaminya, serta bantulah aku dalam mengamalkannya karena tidak ada yang bisa membantuku dalam mengerjakan kebaikan selain-Mu dan tidak ada yang memberi taufik untuk hal itu melainkan hanya Engkau." (HR.Ibnu Sunni)

===========================================
============= Sumber :Bulletin alHikmah Edisi:7===== *!*

Easy! Metode Mudah untuk Menghafal Al-Quran (3M)


Wonder what's the content of this book. Wawa talks about it and sells it for RM15. Fajar Ilmu Baru (formerly Pustaka Indonesia, Jalan Masjid India) also sells it, for RM17.50.

Monday, June 27, 2011

Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word????

قصة جميلة عن القران


Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word???? 

  This is a beautiful story.

لماذا نقرأ القران, حتى لو لم نكن نفهم مفرداته العربية جيدا


An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.

عجوز امركي مسلم يعيش في مزرعة في جبال شرق كنتاكي مع حفيده الصغير

في كل صباح الجد يستيقظ باكرا ويجلس على طاولة المطبخ ويقرأ القران.

حفيده الصغير كان يريد ان يصبح مثل جده لهذا كان يحاول تقليدة بكل طريقة ممكنة



One day the grandson asked, "Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?"

في أحد الايام سأل الحفيد جده قائلا (جدي! انا احاول ان اقرأ القران مثلك لكنني لم افهم كلماته,والذي افهمه انساه وسرعان ما اغلق الكتاب.ما هي الفائده المرجاة من قراءة القران.


The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.

الجد بهدوء وضع الفحم في المدفئة واجاب (خذ سلة الفحم الى النهر وأملئها بالماء)



The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

قام الولد بعمل ما طلبه منه جده,لكن كل الماء تسرب من السلة قبل ان يصل عائدا الى المنزل.ضحك الجد وقال(يجب عليك ان تكون اسرع في المرة القادمة)ثم بعثه مرة اخرى الى النهر مع السلة ليحاول مرة اخرى.في هذه المرة ركض الولد بشكل اسرع,ولكن مرة اخرى السلة فرغت قبل وصوله المنزل.كان يتنفس لاهثا.واخبر جده انه من المستحيل ان احمل الماء بهذه السلة,وذهب ليحضر دلواً بدلا من السلة.



The old man said, "I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just aganot trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try in.

الرجل العجوز قال (انا لا اريد دلوا من الماء,بل اريد سلة من الماء.انت فقط لم تحاول بجهد كاف) ثم خرج ليشاهد الولد يحاول مرة اخرى


At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, "See Grandpa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket."

في هذه الاثناء.ادرك الولد انها مهمة مستحيلة,لكنه اراد ان يثبت لجده انه حتى لو ركض بأسرع ما يستطيع ,الماء سوف يتسرب قبل ان يصل عائدا الى المنزل .فقام الولد رمى بالسلة في النهر وركض بسرعة وبجهد.ولكنه عندما وصل الى البيت وجد ان السلة فارغة مرة ثالثة.

فقال وهو يلهث, انظر جدي ........انها غير مجدية

اذن انت تظن انها غير مجدية.؟ أجاب الجد

انظر الى السلة


The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

نظر الولد الى السلة وللمرة الاولى ادرك ان السلة مختلفة.كانت سلة متسخة تنقل الفحم القديم والان اصبحت نظيفة من الداخل والخارج.


Son, that's what happens when you read the Qur'an . You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out when you read time by time . That is the work of Allah in our lives...."

بني أجابه الجد : هذا ما يحصل عندما تقرأ القران.من الممكن أن لا تفهم شيئا او تتذكر اي شيء ولكن عندما تقرأه مره بعد مره بعد مره ...سوف تتغير داخليا وخارجيا.هذا عمل الله في حياتنا .


If you feel this email is worth reading, please forward to your contacts/friends. Prophet Muhammad (pbuh & his family) says: *"The one who guides to good will be rewarded equally"

اذا كنت ترى ان هذه الرسالة تستحق القراءة,ارسلها مرة اخرى لجميع اصدقائك.

قال الرسول صلى الله عليه وسلم "من دعى الى هدى فله اجره واجر من عمل به الى يوم القيامة لا تنقص من اجورهم شيئا"





-- 
{وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ }آل عمران104

{رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ }آل عمران8
remember me in your prayers !!

Monday, June 13, 2011

Book Shopping @ Bandung

Harga buku-buku di Indonesia sangat murah!

Contoh:
MY FIRST AL-QURAN *KHAS UNTUK KANAK-KANAK
di Malaysia RM150 (introduction price, akan naik ke RM250)
di Indonesia harganya Rp.204,000 = RM72.27

Al-Qur'an Syaamil Miracle The Reference 22 in 1
di Malaysia RM180 (introduction price, akan naik ke RM300)
di Indonesia harganya Rp.239,200 = RM84.74

Bezanya kedai online di Malaysia menyertakan beberapa free gift utk Syamil Quran iaitu CD digital reference, CD animasi solat dan buku amalan harian.

Beli di Malaysia:
http://produkpendidikan.com/

Beli di Indonesia:
http://rumahbukumufti.com/index.php?act=viewCat&catId=3 (Bandung) atau
http://www.khodijahenterprise.com/pengiriman-alquran-ke-singapore/ (Jawa Tengah, ada kiriman ke Malaysia)

Thursday, June 9, 2011

Layan Isteri Macam Pelacur Kelas 1?

 Berikut ialah luahan hati sahabat saya Dr Am
---------------------------------------------------------------------

Dengan nama-Nya...

Beberapa jam yang lalu, baru sempat online BH dan terbaca artikel ini:
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Layanmacampelacur_/Article/
* arghh! stressnya aku baca..oh my GOD..what is this??*


Spontan, aku teringatkan satu slot Wanita Hari Ini beberapa tahun
lepas. Rncgn  - Tilam dan Bantal dengan tajuk - Bila Pasangan Hilang
Ghairah. Bila iklan, promote produk ini itu. Konon menambah tenaga,
membawa bahagia. Loya sungguh, aku tutup TV.

Benar, tiada terma lucah digunakan bagi membawa maksud the sex,
sebaliknya terma 'intimasi' lah, ini lah, itu lah. Benar, rancangan
yang konon kewanitaan sangat-lah tuh klasifikasinya U, bukan 18SX.
Benar, (walaupun tak menutup aurat) bagi definisi masyarakat berwabak
wahan - tak seksi mana pun.

Tapi, aku dah naik jijik dengan semua ni. Apa isu-isu dangkal sebegitu
je yang menjadi pusat kegusaran wanita Muslim Malaysia? Apa hal ehwal
tilam dan bantal sahaja ke yang menjamin kebahagian dunia akhirat kaum
isteri-ibu? Apa mereka fikir konon habis solehah,habis feminis, habis
moden, habis urban lah kalau berdiskusi isu tilam dan bantal?

Kalau anak-anak bertanya 'mak makan ubat apa ni?', 'mak tengok
rancangan apa ni?','mak, seks tu apa?",  'intimasi tu apa mak?',
'kenapa nama dia Tilam dan Bantal mak?' "kenapa dia suruh jadi pelacur
mak?" hah! nak jawab apa?

Muslimah Nusantara yang berminda dangkal kini memang ibarat matahari
dengan galaksi Andromeda, kalau nak dibandingkan dengan Muslimah
Nusantara dulu-dulu yang berpegang teguh pada ajaran Islam. Memang
berjuta-juta tahun cahaya jaraknya!


*****

Ada dicatatkan bahawa ketika segerembolan tentera Belanda melanggar
sebuah kampung di Acheh untuk menghambat mujahid-mujahid penghalau
penjajah, mereka ternampak seorang Muslimah Acheh sedang menumbuk padi
dengan penuh karisma, selamba dan cool.

Tentera penjajah yang bangsat itu pun bertanya sama ada di kampung itu
ada laki-laki atau tidak. Muslimah itu masih menumbuk padi sambil
menjawab dengan penuh gaya macho - "Tiada. Semua laki-laki keluar
bermuslimun di hutan." (bermuslimun membawa maksud berjihad)

Tentera yg tak reti bahasa itu pun menggeledah kampung. Mereka
terjumpa seorang lelaki penakut yang terketar-ketar sedang menyorok.
Tentera penjajah itu segera naik berang kerana ditipu Muslimah tadi
lalu segera menghambur wanita itu - "Habis tu, ini apa?". Sambil
mengunjuk pemuda yang pengecut itu.

Muslimah yang cukup cool itu menjawab sambil menumbuk padi. "Bukan aku
sudah bilang tadi. Semua laki-laki keluar bermuslimun di hutan. Yang
ini bukan laki-laki."

(Untuk bacaan lanjut, sila dapatkan siri buku Jejak Risalah Islam di
Nusantara karangan Dr. Hafidzi b. Mohd Noor. Siapa-siapa ada jumpa,
sila maklumkan penulis. Nak kirim beli)

********
Berderau darah kerana terlalu excited mendengar Sejarah Islam di
Nusantara dlm satu buku yg sempat aku baca

Laksamana Malahayati, seorang Admiral (ketua angkatan laut!) kerajaan
Islam Acheh bagi menentang kependudukan penjajah Belanda laknatullah
pada abad ke-16 (tahun 1500-an!). Juga, beliau menubuhkan pasukan
turus khas Inung Balee, yang dianggotai para balu syuhada'.

Tjoet Nyak Dien, seorang lagi mujahidah Acheh menghalau penjajah
Belanda laknatullah pada kurun ke-19 (tahun 1900-an). Ketika Masjid
Raya Baiturrahman dimusnah penjajah bangsat, berikut antara ucapan
beliau:

Lihatlah wahai orang-orang Aceh!! Tempat ibadat kita dirusak!! Mereka
telah mencorengkan nama Allah! Sampai kapan kita begini? Sampai kapan
kita akan menjadi budak Belanda?

Terasa bodoh pula bila difikir betapa kita ditipu hidup-hidup oleh
sukatan buku teks Sejarah. Apakah tidak memalukan seseorang yang
beriya-iya melawan penjajah/kerajaan hanya kerana tak mau bayar cukai
tanah, saman speed trap atau tol highway?

Itu pasal masa belajar Sejarah dalam buku teks dulu selalu ngantuk.
Semua pakat cerita sejarah yang dah putar belit, yang nampak macam
kita ni umat Islam yang diperbudak2an.

Ini strategi kuffar. Mereka menjauhkan kehidupan kita dari al-Quran.
Mereka menjauhkan kita dari sejarah.

Strategi kuffar nampaknya berjaya. Para isteri-ibu dah kurang fikir
untuk menyumbang kepada perjuangan macam Malahayati, Aisyah ra ataupun
sahabat baginda - Safiyyah. Tapi dok fikir Wanita Hari Ini, Tilam &
Bantal, produk penambah tenaga dan terbaru, jadilah 'pelacur kelas
pertama' untuk suami anda...* sungguh, aku mual, vomit*

Wallahualam...

Monday, May 16, 2011

Early education for Malaysian muslim children

Advices on what to buy to startup your children with literacy and continue into tahfiz.

in reference to:

"Misi website ini adalah menyediakan satu platform untuk ibubapa mendapatkan ilmu dan alatnya.  Ilmu dasar dapat diperolehi dari blog kami http://www.darwishndarwisya.blogspot.com. Ilmu yang terperinci pula boleh didapati dari kursus yang kami adakan."
- Islamic Parenting Network (view on Google Sidewiki)

Tuesday, May 10, 2011

Some 2010 family pictures


 




Posted by Picasa

Asma's TKB monthly Report



Asma' is excellent in reading.
What I can help:
- reading: help her to read in better intonation, and help her with English reading.
- writing and calculating: help her to be able to withstand more exercises.
- tahfiz: help her to recite correctly based on what she can read.
- Arabic: here she needs help the most!
Posted by Picasa

Wednesday, May 4, 2011

INSPIRASI MUHAMMAD AL FATIH

Petikan:

Tiga puluh satu tahun setelah dilaluinya dalam pegabdian, kerja, karya, yang luar biasa. Bila kemudian di hari itu ia hendak bicara, itu sudah semestinya. Ia hendak bicara atas apa yang telah dilakukannya, sebagai sebuah wasiat untuk anaknya yang akan meneruskan kepemimpinannya. Maka kepada anaknya ia sampaikan wasiat:

.............
“Ambilah dariku pelajaran ini. Aku hadir ke negeri ini bagaikan seekor semut kecil. Lalu allah memberi nikmat yang besar ini. Maka tetaplah di jalan yang telah aku lalui. Bekerjalah untuk memuliakan agama islam ini, menghormati umatnya.. .........

Thursday, April 28, 2011

Arabic bookstore in Gombak

April is important because the 1-week event KLIBF is in that month.

KLIBF 2011 was not bad at all. Now there are more new publishers of quality book around. One of them is Fajar Ulung, a book store, distributor, and publisher, located in Gombak. We bought quite a number of Arabic children's games and books with 25% off, and the price is good too.

The bookstore's website, http://fajarbooks.com.my also embed some youtube arabic educational videos for children. Some of the videos are taken from iwaha.com, where many youtube videos and flash stories and games can be found.

Tadika Khalifah Bestari's Sports Day 2011 & BBB Taekwondo grading


Stadium GMI, Sun 24/4/11


Rumah biru Asma' dapat naib juara. Asma' bermain dalam acara Girls' Tahap 2 - String my shoe dan Sack Race. Senamrobik Asma' di depan sekali tepi sekali, pakai tudung merah.

Dewan Seksyen 2 BBB, Sat 23/4/11

Asma' dapat juga naik ke yellow belt

Thursday, April 21, 2011

Download Free Juz 'Amma

Free CD version of Juzu' Amma with multiple reciters and translations - payment required for Learning Edition

in reference to:

"Full CD Download !"
- downloads (view on Google Sidewiki)

Download recitation of juz 'amma here

This is a recitation of Al Tinaji reading Alfatihah and juz 'amma verse by verse, every verse recitation followed by a child reciting exactly like the teacher.

in reference to:

"Here is a great al-Muallim style recitation set for beginners and children. It includes only Juz Amma (last 37 chapters of the Qur'an). The details are; reciter: Khalifa al-Tinaiji (or al-Tunaiji), Qiraat Hafs an Asim, quality 320 kbps mp3 CBR."
- Teaching style recitation of Quran for children and beginners (view on Google Sidewiki)

Tuesday, April 19, 2011

cutisekolahwow.blogspot.com

Check this everytime school holiday omes okay
in reference to:
"COOL School Holiday Program!!"
- COOL School Holiday Program!! (view on Google Sidewiki)

Resources on homeschooling

Mahani@mamahomeschool shares her resources and how she organizes homeschooling for her children (the eldest goes to ordinary school and continues to be hs-ed at home)
in reference to:
"Stay-at-home mom, and it’s the best decision I’ve ever made. Now, I enjoy finding ways to teach my class – the 3 most precious students I’ve ever had. This blog is my place to journal, keep track of resources I’ve found, and communicate with friends & other moms."
- Mama Homeschool (view on Google Sidewiki)
Addition:
Other muslim hs resource sites:

Kelebihan menghafaz alquran

This mother shares the joy of teaching her children to memorize Al-Quran. Here she also shares a lot of dalil on the virtue of memorizing al-Quran.

in reference to:

"Dar Hikmah adalah sebuah Maahad tahfiz Integrasi yang mempunyai sistem hafalan yang baik.. Malahan ada diantara sahabat angah (10 tahun) yang telah mencapai 13 juzuk.. Subhanallah.. Kerana itu walaupun agak lewat bertemu dengan sekolah ini saya amat bersyukur sekali kerana setakat ini hanya ada dua buah sekolah sahaja yang saya temui mempunyai sistem hafalan yang baik tetapi tidak perlu meninggalkan anak2 di asrama."
- Permata Hati IBU (view on Google Sidewiki)

Free arabic storybooks for the very young

From Ustazah Aishah and Ustaz Amri

in reference to:

"Antara kitab2 arab yg sesuai utk anak2 kecil seawal usia 2 tahun ialah"
- cinta-rasul: Respon membina dari 2 wanita hebat (view on Google Sidewiki)

Monday, April 18, 2011

Learn Arabic and Quran

Links to FREE resources for both adult and children learners

in reference to:

"Categories Arabic Films and Culture Arabic Language Learn Quran"
- Learn Arabic Language and Quran – Free Resources (view on Google Sidewiki)

Halimahton Yusof's ebook

Available for download for RM39.90. She also conducts classes for babies and toddlers in KL/PJ.

in reference to:

"But you might have more modest goals for your child — not everyone wants to raise a genius! This is why I've designed the book so that it is useful for everyone, even if you are a busy working parent and cannot afford to spend much time with your children."
- Genius in 28 Steps - Book Details & Pricing - Learnerade.com (view on Google Sidewiki)

Thursday, April 14, 2011

Belajar Al-Quran di Masjid UKM

Class schedule for 2011 for all warga UKM. Contact 03-89215404

in reference to:

"Bimbingan Pengajian Al-Quran oleh Ustaz Jazam Hari Selasa Jam 10.00 pagi - 11.00 pagi Hari Rabu Jam 9.00 pagi - 10.00 pagi Asas Pengajian Al-Quran oleh Ustaz Ismail Hari Selasa Jam 9.00 pagi - 10.00 pagi & 5.00 petang - 6.00 petang Hari Rabu Jam 10.00 pagi - 11.00 pagi & 5.00 petang - 6.00 petang Bertempat di Bilik Seminar 2, Masjid UKM Pendaftaran secara percuma boleh dibuat di Pejabat Am, Pusat Islam UKM. Terbuka kepada warga UKM Sebarang pertanyaan, sila hubungi: 03-8921-5404"
- Kelas Pengajian Al-Quran, Tajwid & Bahasa Arab Percuma di Kuala Lumpur & Selangor, Malaysia: UKM (view on Google Sidewiki)

More links on memorizing Al-Quran

These two days, i keep bumping into very-very useful pages on how to teach children memorizing Al-Quran.
 Here's two of them
 I like to assume that this is some reminder that I have to be disciplined so that I can do better in achieving what I need as well as educating the children.

Wednesday, April 13, 2011

playgroup for 13-18month at gbob

time: http://geniusbabyonboard.blogspot.com/2011/03/playgroup-gbob-jadual-kelas-bermula.html

Setiap Ahad 
*harap maklum sekiranya pada hari Ahad, Watie mempunyai Seminar atau Bengkel @ GBOB yang perlu diadakan, maka kelas akan di tunda ke minggu yang seterusnya.* 

11.30 am - 12.15 noon: Level 3 ( 13 bulan - 18 bulan ) (ONLY 5 Seat Available For Enrollment)
Zairil
Firdaus
Awatiff Aleesya
Adam Idris
Eimir 

12.30 noon - 1.15 pm: Level 3 ( 13 bulan - 18 bulan )
 (masih belum dibuka pendaftarannya, apabila kelas di atas penuh, secara automatik saya akan membuka kelas pada pukul 12. 30 noon pula)



$$$ http://geniusbabyonboard.blogspot.com/2010/11/faqall-about-gbob-playgroup.html

Terdapat 2 kos yang perlu di bayar iaitu:

Yuran pendaftaran: RM 150 setahun (perlu di bayar sekali sahaja untuk tempoh setahun) 

Yuran kelas: RM 35 /kelas (perlu di bayar untuk 4 kelas sekaligus setiap bulan) menjadikan jumlahnya RM 140 sebulan.

Jumlah Penuh (ketika pertama kali mendaftarkan diri): RM 290 sahaja.

Contact
Emelkan pertanyaan anda ke geniusbabyonboard@gmail.com atau hubungi Watie di talian 016-20 333 40.

Help the child to get focused

FOKUS anak boleh dipupuk & ia bukanlah semulajadi

in reference to:

"FOKUS anak boleh dipupuk & ia bukanlah semulajadi"
- All Babies Are Genius !!: What I Do To Make My Baby FOCUS! (view on Google Sidewiki)

Sharing from a mom of huffaz-to-be children

Here's an ofer from the mom of Darwish and Darwisyah who successfully taught them to memorize the Muqaddam from their babyhood. Apart of selling some of the materials she used, she's also going to hold a free seminar about this on 19 May 2011.

in reference to:

""Yang Paling Pokok adalah menghafal Al-Qur'an, kerana ia adalah ilmu yang terpenting, bahkan para salaf tidak mengajarkan al-Hadis dan Fikih kecuali bagi siapa yang telah HAFAL AL-QUR'AN…." (IMAM NAWAWI)"
- Pendidikan Awal Kanak-Kanak (view on Google Sidewiki)

Tuesday, April 12, 2011

A mom teaches her babies to memorize Al-quran

Menggunakan teknologi sebagai catalyst membolehkan anak kecil kita mampu menghafaz alquran walaupun belum petah bercakap.
in reference to:
"Membantu anak Menghafal 30 Surah Pendek"
- DarwishnDarwisya: Mengajar Bayi Menghafal (view on Google Sidewiki)

Ajar anak kecil mengaji

Tidak rugi melabur pelbagai material untuk mengajar anak mengaji, asalkan mengamalkannya.

in reference to:

"Kaedah Mengajar Bayi"
- DarwishnDarwisya: Kaedah Mengajar Bayi (view on Google Sidewiki)

Thursday, March 10, 2011

infitah Quranic Home Based Learning

belajar quran di rumah?

in reference to:

"Home Tuition"
- Home Tuition « Infitah Training & Consultancy (view on Google Sidewiki)

Doa2 dari Al-Quran untuk anak soleh

Doa supaya mendapat rahmat
رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ (٨) رَبَّنَآ إِنَّكَ جَامِعُ ٱلنَّاسِ لِيَوۡمٍ۬ لَّا رَيۡبَ فِيهِ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ (٩)
(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. (8) Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkaulah yang akan menghimpunkan sekalian manusia, untuk (menerima balasan pada) suatu hari (hari kiamat) yang tidak ada syak padanya. Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya. (9) Al-E-Imran

Doa supaya anak patuh kepada Allah
رَبَّنَا وَٱجۡعَلۡنَا مُسۡلِمَيۡنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً۬ مُّسۡلِمَةً۬ لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبۡ عَلَيۡنَآ‌ۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلتَّوَّابُ ٱلرَّحِيمُ (١٢٨)
Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (128) Al-Baqara

Doa diberi anak yang baik
هُنَالِكَ دَعَا زَڪَرِيَّا رَبَّهُ ۥ‌ۖ قَالَ رَبِّ هَبۡ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً۬ طَيِّبَةً‌ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ (٣٨)
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan. (38) Al-E-Imran

Doa mendapat zuriat yang menenangkan hati
وَٱلَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبۡ لَنَا مِنۡ أَزۡوَٲجِنَا وَذُرِّيَّـٰتِنَا قُرَّةَ أَعۡيُنٍ۬ وَٱجۡعَلۡنَا لِلۡمُتَّقِينَ إِمَامًا (٧٤)
Dan juga mereka (yang diredai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (74) Al-Furqan

Doa suapaya anak tetap mendirikan solat
رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ (٤٠)
Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. (40) Ibrahim

Tuesday, March 8, 2011

Tuesday, February 8, 2011

A newfound blog - a new friend too. AzurahAnuar.my

I found this blog, and I guess the owner of the blog and I have a few things in common. Here's one entry of the blog.
in reference to:
"I guess, it all comes naturally. Bit by bit, i can feel the changes. And the changes are all to the better."
- Why Do You Dress Like That? (view on Google Sidewiki)

Wednesday, January 26, 2011

Islamic Crafts and Lesson Plans for kids

For toddlers to grades 3

in reference to:

"Great for Summer Camps and Sunday Schools"
- Islamic Crafts and Lesson Plans for kids | Great for Summer Camps and Sunday Schools (view on Google Sidewiki)

Breastpumping while travelling

Useful tips and links on long travels for breastpumping moms without the bf child around

in reference to:

"Breastfeeding and traveling"
- Suzette » Brfg: Travel (view on Google Sidewiki)

Thursday, January 13, 2011

Memukul sebagai pendidikan

Syarah fiqih - penjelasan ilmu Islam

in reference to:

"Rasul membolehkan untuk memukul anak berumur 10 tahun yang tidak mahu solat. Namun, bagi anak yang berusia di bawah 10 tahun, tidak diperkenankan untuk memukulnya. Ini untuk soal solat, apatah lagi dalam masalah-masalah lain selain daripada solat. Kebolehan untuk memukul di sini  bukan bererti wajib."
- Kebolehan Memukul Sebagai Ta’dib (view on Google Sidewiki)