Monday, June 27, 2011

Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word????

قصة جميلة عن القران


Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word???? 

  This is a beautiful story.

لماذا نقرأ القران, حتى لو لم نكن نفهم مفرداته العربية جيدا


An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.

عجوز امركي مسلم يعيش في مزرعة في جبال شرق كنتاكي مع حفيده الصغير

في كل صباح الجد يستيقظ باكرا ويجلس على طاولة المطبخ ويقرأ القران.

حفيده الصغير كان يريد ان يصبح مثل جده لهذا كان يحاول تقليدة بكل طريقة ممكنة



One day the grandson asked, "Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?"

في أحد الايام سأل الحفيد جده قائلا (جدي! انا احاول ان اقرأ القران مثلك لكنني لم افهم كلماته,والذي افهمه انساه وسرعان ما اغلق الكتاب.ما هي الفائده المرجاة من قراءة القران.


The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.

الجد بهدوء وضع الفحم في المدفئة واجاب (خذ سلة الفحم الى النهر وأملئها بالماء)



The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

قام الولد بعمل ما طلبه منه جده,لكن كل الماء تسرب من السلة قبل ان يصل عائدا الى المنزل.ضحك الجد وقال(يجب عليك ان تكون اسرع في المرة القادمة)ثم بعثه مرة اخرى الى النهر مع السلة ليحاول مرة اخرى.في هذه المرة ركض الولد بشكل اسرع,ولكن مرة اخرى السلة فرغت قبل وصوله المنزل.كان يتنفس لاهثا.واخبر جده انه من المستحيل ان احمل الماء بهذه السلة,وذهب ليحضر دلواً بدلا من السلة.



The old man said, "I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just aganot trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try in.

الرجل العجوز قال (انا لا اريد دلوا من الماء,بل اريد سلة من الماء.انت فقط لم تحاول بجهد كاف) ثم خرج ليشاهد الولد يحاول مرة اخرى


At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, "See Grandpa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket."

في هذه الاثناء.ادرك الولد انها مهمة مستحيلة,لكنه اراد ان يثبت لجده انه حتى لو ركض بأسرع ما يستطيع ,الماء سوف يتسرب قبل ان يصل عائدا الى المنزل .فقام الولد رمى بالسلة في النهر وركض بسرعة وبجهد.ولكنه عندما وصل الى البيت وجد ان السلة فارغة مرة ثالثة.

فقال وهو يلهث, انظر جدي ........انها غير مجدية

اذن انت تظن انها غير مجدية.؟ أجاب الجد

انظر الى السلة


The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

نظر الولد الى السلة وللمرة الاولى ادرك ان السلة مختلفة.كانت سلة متسخة تنقل الفحم القديم والان اصبحت نظيفة من الداخل والخارج.


Son, that's what happens when you read the Qur'an . You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out when you read time by time . That is the work of Allah in our lives...."

بني أجابه الجد : هذا ما يحصل عندما تقرأ القران.من الممكن أن لا تفهم شيئا او تتذكر اي شيء ولكن عندما تقرأه مره بعد مره بعد مره ...سوف تتغير داخليا وخارجيا.هذا عمل الله في حياتنا .


If you feel this email is worth reading, please forward to your contacts/friends. Prophet Muhammad (pbuh & his family) says: *"The one who guides to good will be rewarded equally"

اذا كنت ترى ان هذه الرسالة تستحق القراءة,ارسلها مرة اخرى لجميع اصدقائك.

قال الرسول صلى الله عليه وسلم "من دعى الى هدى فله اجره واجر من عمل به الى يوم القيامة لا تنقص من اجورهم شيئا"





-- 
{وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ }آل عمران104

{رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ }آل عمران8
remember me in your prayers !!

Monday, June 13, 2011

Book Shopping @ Bandung

Harga buku-buku di Indonesia sangat murah!

Contoh:
MY FIRST AL-QURAN *KHAS UNTUK KANAK-KANAK
di Malaysia RM150 (introduction price, akan naik ke RM250)
di Indonesia harganya Rp.204,000 = RM72.27

Al-Qur'an Syaamil Miracle The Reference 22 in 1
di Malaysia RM180 (introduction price, akan naik ke RM300)
di Indonesia harganya Rp.239,200 = RM84.74

Bezanya kedai online di Malaysia menyertakan beberapa free gift utk Syamil Quran iaitu CD digital reference, CD animasi solat dan buku amalan harian.

Beli di Malaysia:
http://produkpendidikan.com/

Beli di Indonesia:
http://rumahbukumufti.com/index.php?act=viewCat&catId=3 (Bandung) atau
http://www.khodijahenterprise.com/pengiriman-alquran-ke-singapore/ (Jawa Tengah, ada kiriman ke Malaysia)

Thursday, June 9, 2011

Layan Isteri Macam Pelacur Kelas 1?

 Berikut ialah luahan hati sahabat saya Dr Am
---------------------------------------------------------------------

Dengan nama-Nya...

Beberapa jam yang lalu, baru sempat online BH dan terbaca artikel ini:
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Layanmacampelacur_/Article/
* arghh! stressnya aku baca..oh my GOD..what is this??*


Spontan, aku teringatkan satu slot Wanita Hari Ini beberapa tahun
lepas. Rncgn  - Tilam dan Bantal dengan tajuk - Bila Pasangan Hilang
Ghairah. Bila iklan, promote produk ini itu. Konon menambah tenaga,
membawa bahagia. Loya sungguh, aku tutup TV.

Benar, tiada terma lucah digunakan bagi membawa maksud the sex,
sebaliknya terma 'intimasi' lah, ini lah, itu lah. Benar, rancangan
yang konon kewanitaan sangat-lah tuh klasifikasinya U, bukan 18SX.
Benar, (walaupun tak menutup aurat) bagi definisi masyarakat berwabak
wahan - tak seksi mana pun.

Tapi, aku dah naik jijik dengan semua ni. Apa isu-isu dangkal sebegitu
je yang menjadi pusat kegusaran wanita Muslim Malaysia? Apa hal ehwal
tilam dan bantal sahaja ke yang menjamin kebahagian dunia akhirat kaum
isteri-ibu? Apa mereka fikir konon habis solehah,habis feminis, habis
moden, habis urban lah kalau berdiskusi isu tilam dan bantal?

Kalau anak-anak bertanya 'mak makan ubat apa ni?', 'mak tengok
rancangan apa ni?','mak, seks tu apa?",  'intimasi tu apa mak?',
'kenapa nama dia Tilam dan Bantal mak?' "kenapa dia suruh jadi pelacur
mak?" hah! nak jawab apa?

Muslimah Nusantara yang berminda dangkal kini memang ibarat matahari
dengan galaksi Andromeda, kalau nak dibandingkan dengan Muslimah
Nusantara dulu-dulu yang berpegang teguh pada ajaran Islam. Memang
berjuta-juta tahun cahaya jaraknya!


*****

Ada dicatatkan bahawa ketika segerembolan tentera Belanda melanggar
sebuah kampung di Acheh untuk menghambat mujahid-mujahid penghalau
penjajah, mereka ternampak seorang Muslimah Acheh sedang menumbuk padi
dengan penuh karisma, selamba dan cool.

Tentera penjajah yang bangsat itu pun bertanya sama ada di kampung itu
ada laki-laki atau tidak. Muslimah itu masih menumbuk padi sambil
menjawab dengan penuh gaya macho - "Tiada. Semua laki-laki keluar
bermuslimun di hutan." (bermuslimun membawa maksud berjihad)

Tentera yg tak reti bahasa itu pun menggeledah kampung. Mereka
terjumpa seorang lelaki penakut yang terketar-ketar sedang menyorok.
Tentera penjajah itu segera naik berang kerana ditipu Muslimah tadi
lalu segera menghambur wanita itu - "Habis tu, ini apa?". Sambil
mengunjuk pemuda yang pengecut itu.

Muslimah yang cukup cool itu menjawab sambil menumbuk padi. "Bukan aku
sudah bilang tadi. Semua laki-laki keluar bermuslimun di hutan. Yang
ini bukan laki-laki."

(Untuk bacaan lanjut, sila dapatkan siri buku Jejak Risalah Islam di
Nusantara karangan Dr. Hafidzi b. Mohd Noor. Siapa-siapa ada jumpa,
sila maklumkan penulis. Nak kirim beli)

********
Berderau darah kerana terlalu excited mendengar Sejarah Islam di
Nusantara dlm satu buku yg sempat aku baca

Laksamana Malahayati, seorang Admiral (ketua angkatan laut!) kerajaan
Islam Acheh bagi menentang kependudukan penjajah Belanda laknatullah
pada abad ke-16 (tahun 1500-an!). Juga, beliau menubuhkan pasukan
turus khas Inung Balee, yang dianggotai para balu syuhada'.

Tjoet Nyak Dien, seorang lagi mujahidah Acheh menghalau penjajah
Belanda laknatullah pada kurun ke-19 (tahun 1900-an). Ketika Masjid
Raya Baiturrahman dimusnah penjajah bangsat, berikut antara ucapan
beliau:

Lihatlah wahai orang-orang Aceh!! Tempat ibadat kita dirusak!! Mereka
telah mencorengkan nama Allah! Sampai kapan kita begini? Sampai kapan
kita akan menjadi budak Belanda?

Terasa bodoh pula bila difikir betapa kita ditipu hidup-hidup oleh
sukatan buku teks Sejarah. Apakah tidak memalukan seseorang yang
beriya-iya melawan penjajah/kerajaan hanya kerana tak mau bayar cukai
tanah, saman speed trap atau tol highway?

Itu pasal masa belajar Sejarah dalam buku teks dulu selalu ngantuk.
Semua pakat cerita sejarah yang dah putar belit, yang nampak macam
kita ni umat Islam yang diperbudak2an.

Ini strategi kuffar. Mereka menjauhkan kehidupan kita dari al-Quran.
Mereka menjauhkan kita dari sejarah.

Strategi kuffar nampaknya berjaya. Para isteri-ibu dah kurang fikir
untuk menyumbang kepada perjuangan macam Malahayati, Aisyah ra ataupun
sahabat baginda - Safiyyah. Tapi dok fikir Wanita Hari Ini, Tilam &
Bantal, produk penambah tenaga dan terbaru, jadilah 'pelacur kelas
pertama' untuk suami anda...* sungguh, aku mual, vomit*

Wallahualam...